Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Plán činnosti Mykologického klubu Plzeň na rok 2022

 

A)  Schůze MK a vycházky do přírody

1.) Schůze klubu proběhnou 1x v měsíci kromě ledna, února, července, srpna a prosince. Začátky schůzí  v 17:30 hod. (čtvrté pondělí v měsíci, výjimky viz níže), ve II. poschodí budovy Západočeské fakulty - Pedagogické na Chodském nám., vstup je z Klatovské tř. 51 (s přístupem přes dvůr). 

28. března:  V učebně č. 309. Výroční členská schůze spojená s volbou nového výboru a revizní komise. Zároveň budou vybírány členské poplatky na rok 2022 v částce 100,-Kč na člena.

25. dubna:V učebně č. 309 Přednáška s promítáním na  pravděpodobně na téma Ascomycety – vřeckaté houby. Lektor Oldřich Jindřich.

23. května: V učebně č. 309. Promítání zajímavých nálezů z roku 2020. Zdeněk Hájek

27.června:  Jen živé houby

26. září:  V učebně č. 303. Příprava výstavy hub a určování donesených živých hub.

24. října: V učebně č. 303. Určování a demonstrace donesených živých hub.

28. listopadu:  V učebně č. 303. Určování a demonstrace donesených živých hub.

2.) Každý člen klubu se vždy zapíše do prezenční listiny, zajišťuje Kozák. V průběhu schůzí vždy proběhnou aktuální organizační informace.

3.) Exkurze za poznáváním hub budou vyhlášeny podle aktuálního růstu hub, a to na web stránkách klubu a ti, co vlastní mailovou adresu, bude jim na ni zaslána pozvánka.

4.) ?Červen 2022 – soutěž v M.L.  Přihlášky do konce roku 2021?

Výstavy hub

17. - 18.6. (Pá od 10:00 do 18:00 hod. a So od 9:00 do 12:00 hod.) v Arboretu Sofronka  Plzeň-Bolevec.

9. - 10.9. (Pá od 10:00 do 18:00 hod. a So od 9:00 do 12:00 hod.) v Arboretu Sofronka  Plzeň -Bolevec

10. -11. 10., pondělí až úterý – hlavní výstava na Klatovské tř.  Příprava výstavy v neděli odpoledne 9.10.bude upřesněno na zářijové schůzi a na našich web stránkách.    

                                                                                        

B) Osvěta MK pro veřejnost

1.) Během celého roku (kromě prázdnin) je možné předávat v pracovní dny houby k určení do vrátnice. Vchod z Klatovské tř. 51. Obálku s houbami nebo krabici označit velkými písmeny:  Dr. Kout a svým mailovým, výjimečně tel. kontaktem a doplňujícími údaji, kde (pod čím) bylo sbíráno. Určení nejméně do rodu sdělíme do týdne. Zodpovídá Hájek a Kout.

2.) Houbařská poradna probíhá od začátku září do konce listopadu každé pracovní pondělí (5. 9. – 28. 11. od 16:00 do 18:00 hod. v přízemí v levém zadním rohu vstupní haly za vrátnicí na Klatovské tř. 51. Zodpovídá Hájek a výbor MK. Houby je žádoucí donášet celé, nikoliv uříznuté a poskytnout údaje, kde byly nalezeny. (Louka, druh lesa, podloží aj.).

3.) Dvě výstavky hub (viz výše) jsou v Arboretu Sofronka  Plzeň-Bolevec. Výstavky ve spolupráci  se Správou veřejného statku města Plzně jsou v krásném lesním prostředí pod širým nebem. Zodpovídá Hájek.

4.) Hlavní výstava hub pro veřejnost bude uspořádána v prostorách fakulty (vchod z Klatovské tř. 51) ve dnech 10. - 11. října. Příprava na výstavu v odpoledních hodinách v neděli  9. října. V průběhu výstavy žádáme členy MK o donášku čerstvých plodnic hub. Zároveň bude na výstavě probíhat určování hub pro veřejnost. Zodpovídá výbor MK.

5.) Podle možností pomůžeme při určování hub na výstavách spřátelených MK a při oslovení různými organizacemi provedeme jednoduchou přednášku

6.) Kontakt s médii, především s Plzeňským rozhlasem ohledně růstu hub zajišťuje Hájek, Zelený.

C) Interní záležitosti kroužku

1.) členský příspěvek 100,-Kč pokud možno uhradit na první, tj. březnové schůzi. Pokladník Černý. Kontakty s ČMS, příp. ČVSM zajišťují  Hájek a Černý, s mykology spřátelených MK Hájek. Web stránky MK spravuje Černý.

2.) Vnitroklubové kolo soutěže „Houby ve sladkokyselém nálevu“ pravděpodobně v sobotu  15. října v arboretu Sofronka.  Zajistí Hájek.

3.) Výbor koncem roku projedná platební a docházkovou činnost členů MK a případně ukončí členství těm, kteří nezaplatili členský poplatek a nezúčastnili se žádné akce klubu. Podklady zajistí Černý, Kozák.

===============================================================================

 Ponovoroční vycházka dne 8. ledna 2022 již proběhla na trase Orlík - Bolevec. Po cestě jsme nalezli přes 50 druhů hub - lupenatých,  rosolovkovitých a chorošovitých. Opekli jsme si špekáčky a přivítali novou sezónu přípitkem. Příští vycházka bude opět někde v okolí města Plzně dne 7. ledna 2023.

Plán činnosti sestavil: Hájek a výbor MK.